Areamätning

Areamätning

Bimma AB är specialister på att mäta lägenheter, hus och lokaler.

Vårt huvudsakliga arbetsområde är Stockholms närområde, Norrköping och Söderköping, men vi utför även större uppdrag över hela Sverige.

Många bostäder och lokaler har idag en angiven area som inte stämmer på grund av gamla uppgifter. Det är särskilt viktigt att den angivna arean överensstämmer med verkligheten eftersom de flesta bostäder som köps och säljs jämförs baserat på pris per kvadratmeter. Husen som byggdes förr i tiden hade inte den tekniken vi har idag, och kvadratmeterpriset hade inte så stor betydelse som det har nu. Det kan också vara så att det har skett en ombyggnad i byggnaden eller att det har skett en förändring i vilken lokalyta som hyrs ut. I sådana fall kan det ha skett en ändring, eftersom en vägg mellan nyttjandeavskiljande ytor inte får räknas med i BOA (Boarea) eller LOA (Lokalyta) och vice versa.

Bimma har utfört mer än 100 uppmätningar för bostäder och lokaler och har därför gedigen kompetens. Vi är också diplomerade areamätare enligt SIS (Svenska institutet för standarder). Alla våra mätningar utförs enligt SIS senaste standard SS 21054:2020, med hjälp av lasermätare, CAD, Revit och 3D-scanner beroende på behov och komplexitet.

För aktörer som redan har gedigna BIM-modeller hjälper vi till med att göra areauträkningar direkt från modellen.

Hur går en mätning till?

Enklare mätningar lägenhet och hus: En mätning av en lägenhet brukar gå hyffsat fort och brukar göras på någon timme beroende på komplexitet och storlek. Mätningen sker på plats med hjälp av lasermätare. Vi gör en enklare skiss på plats och utför en beräkning av storleken när vi är tillbaka på kontoret. Om du redan har en skiss från t.ex. en mäklarannons kommer detta underlätta uppdraget. Mätbevis leveras vanligtvis via mail med bifogat mätbevis i PDF format.

Mer kompelxa mätningar där en hel kontorsfastighet ska uppmätas: Vid sådana mätningar rekommenderar vi 3D-skanning där en BIM-modell uppförs som man sedan utför beräkningar och ritningar ifrån. Fördelen med att uppföra dessa BIM-modeller är att dessa kan användas som ett levande material. De kan vara grunden till framtida bygglov och ändringar, när man sedan har byggt om kan man då enkelt via modellen göra nya areaberäkningar då slipper man göra om dessa mätningar på plats. Här kan du läsa mer om Laserskanning och BIM-Modellering.

Mätbevis:

När mätningen av objektet är utfört uppförs ett så kallat mätbevis. Ett mätbevis är ett officiellt dokument som bekräftar de uppmätta värdena för en fastighets area eller volym. Det används ofta vid fastighetsaffärer, hyresavtal, byggprojekt och andra situationer där exakta mått är avgörande.

Ett mätbevis innehåller information om fastighetens specifika områden eller volymer, såsom bostadsyta (BOA), lokalyta (LOA). Det inkluderar även detaljer om mätmetoder, instrument som användes (till exempel lasermätare eller CAD-program). Mätbeviset upprättas av en diplomerad areamätare eller en auktoriserad mätningsförrättare. Mätningen utförs enligt gällande standarder och riktlinjer, såsom SIS senaste standard SS 21054:2020. Mätningarna sker med lasermätare eller 3D-laser beroende på komplexitet. Vid mer komplexa uppdrag upprättas även Arearitningar som visar hela fastighetens yta. Se Arearitningar för exempel. Ett noggrant utfört mätbevis är avgörande för att undvika tvister och felaktiga uppgifter om fastighetens storlek.

Sammanfattningsvis är ett mätbevis ett officiellt dokument som bekräftar fastighetens exakta mått.

Om ni behöver hjälp med detta jobb, tveka inte att kontakta mig på patrik@bimma.se eller via telefon: 070-452 06 62