En utrymningplan är en viktig åtgärd för att säkerställa människors säkerhet i händelse av brand eller andra nödsituationer. En utrymningsplan visar bland annat:
- Utymningsvägar
- Instruktioner vid brand
- Placering av släckredskap och nödhjälpmedel.
- Var återsamlingsplatsen är belägen (den plats där personer ska samlas för avräkning efter utrymning)
En utrymningsplan krävs alltid för kommersiella lokaler eller annan verksamhet såsom skolor och simhallar. Även andra verksamheter kan en utrymningsplan vara en god idé för att säkerställa en godkänd utrymningstrategi vid nödfall.
Viktigt att tänka på: En utrymningsplan kan bli oaktuell om någon utrustning som syns på utrymningsplanen flyttas på eller om fastigheten genomgår en ombyggnation. Kom då ihåg att uppdatera dessa planer. Detta brukar fångas upp i verksamhetens systemiska brandskyddsarbete (SBA).
Hur går arbetet till? Beroende på storlek, kompexitet och tillgången till befintliga ritningar så ser arbetsprocessen ut på lite olika sätt.
Om ni har tillgång till PDF-ritningar, CAD-ritningar eller BIM filer:
Ni skickar över dessa filer.
Vi går ut på plats alternativt att ni markerar på en utskriven ritning vart brandutrustningen är placerad. Det som kan behövas markeras ut är följande:
Om någon ombyggnad har skett
Utrymningsväg
Utrymningsfönster
Handbrandsläckare
Larmknapp för brandlarm
Brandfilt
Annan släckutrustning
Återsamlingsplats
Där utrymningsplanen ska sitta (Vi kan komma med förslag på plats men tänk på att det kan redan sitta något på väggen där vi önskar att placera denna).
Låsta dörrar som inte kan användas i utrymning.
Vi skickar över ritningen på mail i PDF format i önskad storlek. Rekommenderad storlek är A3 beroende på verksamhet. Alternativt kan vi se till att rama in den och åka ut på plats och sätta upp denna.
Om ni inte har tillgång till någon planritning:
Vi kan vara bejälpliga med att i första hand kontakta fastighetsägaren för att få tillgång till ritningar, detta brukar finnas i något arkiv eller alternativt behöver man kontakta stadsbyggnadskontoret. Om inga ritningar finns rekommenderar vi att först upprätta korrekta arkitekt ritningar. Läs mer på A-ritningar om hur vi kan hjälpa till.
Man behöver se till att ingen ombyggnation har gjorts, isåfall måste det korrigeras innan utrymningsplanen uppförs. Detta görs helst på plats.
Vi ritar upp nya ritningar och gör sedan utrymningsplaner av detta. (Om man vill samtidigt ha korrigerade arkitektritningar kan detta vara en bra idé då man ändå uppför nya ritningar, dock kan det behövas att ta nya mått på plats beroende på hur bra det ursprungliga underlaget är).
Vi levererar utrymningsplanerna i PDF-format via mail och kan även vara bejälpliga med att skriva ut ritningen, rama in denna och komma ut på plats och hänga upp utrymningsplanen.
Som ni märker kan det vara mycket att tänka på när man ska uppföra utrymningsplaner, så tveka inte med att konakta mig på patrik@bimma.se eller via telefon: 070-452 06 62 så kan jag hjälpa er med att förstå omfattningen och erbjuda ge er en offert.
Vi följer såklart den senaste standarden som alla våra jobb, i detta fall SS 2875